zvonička u Polků

zvonička ve Vlaském
Zvonička leží ve obci Morávka, zmiňované od r. 1636. Morávka je obec s největším katastrem v Beskydech a skládá se ze šestnácti částí – jednou z těchto částí je Vlaské, ve které stojí u domu čp. 55 zvonička. Zvon je původní, dřevěná konstrukce byla během let několikrát obměněna.
celkový pohled na zvoničku

obec Morávka a zvonička ve Vlaském

Graficke pismenko Vesnice Morávka je prvně zmiňována v písemných pramenech r. 1636, majiteli vsi byli Bruntálští z Vrbna, poté Oppersdorfové, hrabata Pražmové a nakonec Habsburkové, kterým vesnice patřila do r. 1918. Morávka je vesnice s největším katastrem v Beskydech; skládá se ze šestnácti částí, mj. i z části Vlaské, ve které stojí u domu čp. 55 zvonička.
25.1. 2012

popis

Zvonička u Polků na Morávce stojí u domu čp. 55. Je jednou z několika zvoniček, jež se na Morávce dochovaly. Tedy přesněji řečeno – dochoval se spíše jen zvon, dřevěná zvonička byla během let několikrát přestavována.
    Jakub Foldyna, 6.8. 2011
    Zvoničky byly stavěny většinou v místech, kde nebyla kaple. Měly náboženský i světský význam: zvoněním se svolávalo na mši, odměřoval se čas, oznamovaly významné události (svatba, úmrtí, korunovace atp.) a zvonění mělo také důležitou signalizační funkci v případě ohrožení (požár, povodeň, cizí vojska).