Jednoduchá stavba ve funkcionalisticko-konstruktivistických formách byla pro potřeby sázavské obce Církve československé husitské postavena v letech 1939–41. Potřebám církve slouží dodnes. Dominanta levého předmostí jediného mostu ve městě.
Sbor od severovýchodu

Sbor Opata Prokopa na Sázavě

Graficke pismenko Obec Církve československé husitské vznikla na Sázavě roku 1932. Pod vedením faráře Jaroslava Bendla si v letech 1939 (základní kámen položen 28. 5. toho roku) až 1941 postavila jednoduchý sbor v poněkud rustikálních konstruktivisticko-funkcionalistických formách. Jednolodní stavba s hranolovou věží u severozápadního nároží tvoří dominantu levého předmostí jediného silničního mostu ve městě. Roku 1967 byl upraven teren zavezením rokle vedle sboru.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 12.8. 2011