Původně gotický farní kostel klášterního městečka, obklopený hřbitovem, u jehož obvodové zdi (snad původně opevnění) stojí fara. První zmínka 1402. V pol. 18. stol. barokní přestavba, spojená s obrácením orientace. Opraven po požáru 1856–57, další opravy 1888 a 1981–82. Dnes kulturní síň.
pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Kostel stojí na horním konci náměstí původního městečka Sázava (Benešovská ulice). Vzhledem k současnému využití je přístupný jen při sporadických kulturních akcích (informace na přiloženém kontaktu). Přímo pod kostelem zastavují nečetné autobusové spoje (jen v pracovních dnech), asi 150 m jihozápadně nad kostelem se nachází zastávka Sázava zastávka na trati Čerčany - Světlá nad Sázavou. Parkování je možné přímo na náměstí, které nabízí i řadu obchodních a stravovacích služeb.

Kostel svatého Martina v Sázavě
    Klášterní městečko, postavené na levém břehu Sázavy, získalo svůj farní kostel nejpozději ve 14. století. První zmínka pochází z roku 1402, některé zdroje uvažují o románském původu lodi. Kostel byl zřejmě na rozdíl od městečka opevněn, o čemž svědčí dochovaná vysoká ohradní zeď hřbitova. Podoba stavby se zásadně změnila v polovině 18. století, kdy byla při jinak nepříliš výrazné barokní přestavbě obrácena její orientace (dnes tedy k západu), z