Kaple Panny Marie Sněžné pochází roku 1775. Je čtvercového tvaru, s trojbokým ukončením. Na jižní straně přístavek. Zařízení interiéru pochází z konce 19. století.
Graficke pismenko Kaple Panny Marie Sněžné se nachází v obci Pihel (Horní), která je součást města Nový Bor. Kaple leží u silnice č. I/9 spojující Českou Lípu a Nový Bor. Nalezneme ji asi 200 m před křižovatkou, po pravé straně při jízdě od České Lípy. Od České Lípy je vzdálena 6 km severním směrem a od centra Nového Boru 3,5 km jižně.

historie

Jedná se o obdélníkovou stavbu s malým, půlkruhovým, presbytářem. Kaple je členěna lizénami a obdélníkovým oknem v průčelí. Na bočních fasádách okna s polokruhovými záklenky. Kaple je kryta mansardovou střechou s malou zvonicí. Nad vchodem do kaple je letopočet výstavby kaple. V malé nice v horní části průčelí je umístěna soška Ježíše Krista. V horní části průčelí bývaly umístěné dvě sošky svatých, nyní tam již zbývá pouze jedna. Zařízení kaple

12.8. 2013

popis

Osada vznikla roku 1755 za hraběte Kinského. U silnice kaple P. Marie Sněžné z roku 1775. Na jižní straně přístavek. Kaple je kryta mansardovou střechou. Zařízení pochází z konce 19. století.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)