Rodný dům Vincenze Priessnitze. R. 1822 byl přestavěn na první vodoléčebný ústav na světě – v přízemí byly prováděny léčebné kůry a v přistavěném patře byli pacienti ubytováni. R. 1937 místo získalo status lázní. R. 1999 zde bylo zřízeno muzeum V. Priessnitze, pobočka Vlastivědného muzea Jesenicka.
Lázně Jeseník - rodný dům V. Priessnitze a první vodoléčebný ústav na světě
© Ivo Rozehnal, 07/2011
Graficke pismenko První vodoléčebný ústav na světě, restauraci a muzeum – to vše nalezne návštěvník v rodném domě Vincenze Priessnitze v Lázních Jeseník. K lokalitě vedou z Jeseníku červená a modrá turistická značka, případně doprava busem od nádraží. O památkách a zajímavostech v okolí se nedá zmiňovat, protože výčet by byl téměř nekonečný.
Ivo Rozehnal, 20.7. 2011

historie

Rodný domek syna chalupníka, později věhlasného léčitele Vincenze Priessnitze v původní vesničce Gräfenberg, dnes Lázně Jeseník. Za vznik léčby studenými zábaly mohl úraz v 16 letech, kdy mu povoz přejel hrudník. Ranhojič prohlásil jeho zranění za nevyléčitelná, ale Priessnitz se vyléčil sám pomocí studených obkladů. Po úspěchu první léčby prováděl V. Priessnitz další léčení na zvířatech, a později i lidech z okolí. Jeho úspěchy rostly natolik,

Ivo Rozehnal - web wikipedia, materiál z místa a infocentra Jeseník, 20.7. 2011