Rodinná hrobka Vincenze Priessnitze (4.10.1799 – 28.11.1851), který byl zakladatelem přírodního léčitelství a zdejších lázní (r. 1837). Kamenná stavba s letopočtem 1853, kde je pohřben V. Priessnitz s ženou Sophií a dcerou Karolínou (3 r.). V okolí hrobky je několik pomníků a pramenů.
Lázně Jeseník – Priessnitzova hrobka
© Ivo Rozehnal, 07/2011
Graficke pismenko Hrobka zakladatele zdejších lázní V. Priessnitze se nachází v místech tzv. Promenády. Jedná se o menší částečně parkově zarostlý vrchol jihovýchodně vystupující od Lázní Jeseník, který vyčnívá nad samotné město Jeseník. Promenádou vede modrá turistická značka od ČD nádraží ve městě, a též samotné místní značení, které tvoří prohlídkový okruh. V okolí hrobky je několik pomníků a pramenů.
Ivo Rozehnal , 20.7. 2011

historie

Hrobka patří asi nejvýznamnějšímu rodákovi Jeseníku – tzv. vodnímu doktorovi Vincenci Priessnitzovi (4.10.1799 – 28.11.1851). Jedná se o drobnou sakrální stavbu z kamene, s menším zdobením v podobě hlav dvou lvů. Stavba nese letopočet 1853 a je částečně umístěna ve svažitém terénu. Uvnitř spočívají dvě kovové rakve s ostatky V. Priessnitze, které byly přeneseny dva roky po pohřbu ze hřbitova v Jeseníku a jeho ženy Sophie. V hrobce je ještě malá

Ivo Rozehnal - web města Jesenik a materiál z infocentra, 20.7. 2011