Kaple sv. Anny na Křížovém vrchu nad Jeseníkem, byla původně skromnou dřevěnou stavbou ze 17. století, od r. 1847 kamenný kostelík. Důležité turistické a poutní místo regionu.
Jeseník – kaple sv. Anny na Křížovém vrchu – celkový pohled
© Ivo Rozehnal, 07/2011
Graficke pismenko Nad městem Jeseník východním směrem leží hora Zlatý Chlum. Jedním z jeho vrcholů je Křížový vrch s výškou 671 m n. m. Z města k lokalitě vede několik přístupů – od silničky až po turistickou modrou, či nedalekou červenou značku. Modrá prochází zajímavým městským parkem. V místě Křížového vrchu stojí kostelík a restaurace. Z místa lze pokračovat na rozhlednu Zlatý Chlum, kde je další významné turistické křížení cest.
Ivo Rozehnal , 20.7. 2011

historie

V minulosti holý vrch s tzv. Kravskou loukou. V 17. století zde byla postavena dřevěná kaplička. V 19. století jistý sedlák Neugebauer ze Streitové tu postavil kapli novou. Umístil v ní obraz Matky Boží ze Svatého Kopečku u Olomouce. Na popud frývaldovského (původní název pro Jeseník) kaplana Gotharda Saxe se uskutečnila výstavba kamenného kostelíku. V roce 1845 se započalo se stavbou a roku 1847 byla stavba uznána dekretem za kostel a povoleny

Ivo Rozehnal - Zdroj – informační materál v místě a web krizovyvrch.cz, 20.7. 2011

Jeseník  (JE)