chrám sv. Cyrila a Metoděje
Bývalá synagoga, dnes kostel. Původní synagoga ze 16. stol. dvakrát vyhořela v l. 1832 a 1867. Po druhém požáru byla opravena do dnešní podoby (arch. Jakob Gartner). Po r. 1945 nebyla Židovská náboženská obec vzkříšena. R. 1951 byl objekt koupen pravoslavnou církví a v l. 1995–2002 zrekonstruován.
Přerov – synagoga

Původně synagoga, dnes chrám sv. Cyrila a Metoděje

Graficke pismenko Dnešní Chrám sv. Cyrila a Metoděje býval původně židovskou synagogou. Stavba synagogy, postavená pravděpodobně již v 16. stol. vyhořela roku 1832, roku 1860 byla opravena. Bohužel vyhořela roku 1867 znovu a roku 1898 byla opravena do dnešní podoby v novorománském stavebním stylu podle projektu židovského architekta Jakoba Gartnera. V letech 1932–37 byly provedeny další stavební úpravy. Židovské bohoslužby se zde konaly do roku 1941. Za 2. světové války sloužila synagoga jako sklad papíru, což přispělo k tomu, že nebyla úplně zničena. Většina židovského obyvatelstva nepřežila 2. světovou válku, a tak navzdory snaze těch, kteří přežili, nebyla po roce ...

židovské památky
     Přerov  (PR)