Ruiny kaple postavené sudetskými Němci. Doba postavení kaple a komu byla zasvěcena, není známo. Kaple se nachází 700 m jihovýchodně od obce Koryto (okr. Prachatice)
Kaple Koryto
Čelní pohled

Koryto - Hundsnursch

Graficke pismenko Nejstarší písemná zpráva se zachovala z roku 1393 ve formě Hunczurisch. V roce 1395 je poprvé doložen i český název Koryto, který se udržel do 17. století. V roce 1600 zde žilo 15 osedlých a byla zde i krčma. Od roku 1850 osada obce Skříněřov. V roce 1870 zde žilo již 185 a bylo 24 domů. Největšího počtu obyvatelstva bylo dosaženo v roce 1890, 210 osob. Potom počet obyvatelstva klesal, v roce 1946 odešlo celkem 136 osob. V roce 1988 zde žilo pouze 22 osob. V roce 1837 zde byla postavena budova jednotřídní obecné školy, která v roce 1933 byla rozšířena na druhou třídu. Německá obecná škola ukončila svou činnost v roce ...