bývalá Stusyně
Původně farní kostel vsi Stusyně vznikl zřejmě kolem poloviny 12. století. Gotický presbytář z poloviny 14. století, dnešní podoba snad koncem 17. století. Po zániku vsi za třicetileté války slouží jako hřbitovní pro nedaleké Kněžice.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel svatého Martina je skoro dokonale ukrytý v lesích nad levým břehem Doubravy. Celoročně sjízdná i schůdná cesta k němu vede z Kněžic. Představuje ji úzká zpevněná silnička, která vznikla kvůli dostupnosti místního hřbitova. Při chůzi od Ronova nad Doubravou (odkud je nejblíž od vlaku) si lze cestu zkrátit polní cestou asi 500 m před Kněžicemi. Při nízkém stavu vody je možno přejít splav, u kterého začíná náhon Korečnického mlýna (ze zelené značky, vedoucí z Ronova do Mladotic po pravém břehu), a prudce stoupající lesní cestou dojít přímo ke kostelu (od zelené značky asi 300 m).
V kostele se neslouží pravidelné bohoslužby, takže přístupnost jeho interiéru je velmi omezená.

Kostel svatého Martina v bývalé vsi Stusyně u Ronova nad Doubravou
    Nad vysokým skalnatým levým břehem Doubravy pod dnešními Kněžicemi stávala ves Stusyně, příslušná ke klášteru benediktinů v nedalekém Vilémově, zřejmě od jeho založení roku 1120. Klášter zde patrně kolem poloviny 12. století nechal postavit kamenný kostel se západní věží a poměrně dlouhou lodí. Kolem poloviny 14. století nahradil původní apsidu gotický presbytář. Po zániku kláštera za husitských válek kostel nadále fungoval jako farní. Stusyně

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004; D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001; http://www.kneziceuronova.cz/s008.html, 6.7. 2011