Rozlehlý chrám postavený uprostřed ronovského náměstí v letech 1847–57 na místě staršího, původně gotického kostela (před 1358) kolínským stavitelem Františkem Palečkem v barokních formách. Roku 1996 byla stavba stažena ocelovými pásy.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel stojí uprostřed ronovského náměstí, parkování je možné bezplatně přímo v jeho okolí. Náměstí poskytuje i poměrně bohatý výběr občerstvovacích služeb. Severně od kostela se nachází autobusová stanice, obsluhovaná jen v pracovních dnech. Vlak zastavuje nejblíže v dopravně Ronov nad Doubravou na trati Čáslav - Třemošnice, necelý kilometr severně od kostela.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v pondělí, úterý a sobotu od 17.00, ve středu – pátek od 7.15, v neděli od 8.00.

Kostel svatého Vavřince v Ronově nad Doubravou
    Povolení ke stavbě první sakrální stavby na svém území dostali ronovští od Jana Lucemburského roku 1334. Z původně schválené kaple se stal kostel, zasvěcený někdy před rokem 1358. Ve II. polovině 14. století se do Ronova přesunula fara, dosud sídlící v nedaleké vsi Protivany (viz heslo kostel sv. Kříže). Koncem 17. století byl kostel barokně přestavěn. Podle mapy stabilního katastru z roku 1838 se jednalo o zřejmě jednolodní stavbu s pravoúhle

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 6.7. 2011

Pardubický kraj