vodárna

Wasserwerk, Zittau/Žitava
Vybudování moderní vodárenské soustavy umožnil městu Žitavě odkaz senátora Philippa Ferdinanda Adolpha Justa (†1868), z jehož výnosu byl postaven velký zemní vodojem na návrší u nádraží, na jehož čelo byl umístěn Lví relief z někdejší Tkalcovské brány (1869). Později ho doplnil věžový vodojem.
Věžový vodojem od východu

Vodárna v Žitavě

Graficke pismenko Pro zásobování města Žitavy pitnou vodou byly od poloviny 19. století sváděny prameny z oblasti Žitavských hor, zejména z prostoru Ojvína (Oybin), později Luckendorfu. Vybudování moderní vodárenské soustavy umožnil městu odkaz senátora Philippa Ferdinanda Adolpha Justa (†1868), z jehož výnosu byl roku 1869 postaven velký zemní vodojem na návrší u nádraží. Na jeho čelo byla umístěna veřejná kašna, nad níž byl osazen Lví reliéf od sochařů Anderse a Jächa z let 1717–19, který do roku 1828 krášlil někdejší Tkalcovskou bránu (podle něj se kašna označuje jako Lví - Löwenbrunnen). Později vodárenskou soustavu doplnila věž, která umožnila zásobování vysokých domů, ...
Ivan Grisa, dle informační tabule u Lví kašny, 4.7. 2011