Moje místa 0
Jedno ze sídel leníků (manů) frýdlantského panství vzniklo nejpozději v 15. století v tehdejším Windischendorfu (později Wünschendorfu), dnes Srbské. Jeho nejvýznamnějším majitelem byl Georg von Döbschitz (1551–1632). Od konce 17. století v přímém majetku Gallasů, dnešní podoba z počátku 19. stol.
Jižní průčelí panského domu

Panský dům v Srbské

Graficke pismenko Srbská (původně Windischendorf, Wünschendorf) byla nejméně od 15. století sídlem manského statku frýdlantského panství. Jeho nejznámějším držitelem byl Georg von Döbschitz (1551–1632), který v mládí doprovázel Melchiora von Redern na jeho válečných taženích.
Koncem 17. století vykoupili Gallasové Srbskou do svého plného vlastnictví, areál dvora od té doby sloužil jen správním a hospodářským účelům. Počátkem 19. století byl přestavěn do dnešní klasicistní podoby. Dnes je v soukromém majetku.
Ivan Grisa, dle informační tabule u objektu, 4.7. 2011