Moje místa 0
Gotický kostel postaven ve 14. stol. V letech 1553–58 přestavěn renesančně, v letech 1553–80 dostavěna věž. Roku 1726 barokně úpraven. Okolo byl původně hřbitov, nyní je zde park. Kostel je trojlodní stavba s trojbokým závěrem s pravoúhlou sakristií a oratoří po stranách a hranolovou věží na severu.
Kostel sv. Alžběty ve Cvikově
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 05/2011
Graficke pismenko Město Cvikov leží při hlavní silnici Děčín – Liberec. Nachází se 8 km východně od Nového Boru a 10 km západně od Jablonného v Podještědí. Kostel sv. Alžběty Uherské stojí téměř v centru města nedaleko náměstí.

historie

Obec prvně zmíněna r. 1352, na město povýšena r. 1391. Původní gotický kostel pochází ze 14. století a jako farní je doložen již roku 1367. Kostel byl v letech 1553–1558 přestavěn renesančně. Věž ke kostelu byla přistavěna v letech 1553–1580. Roku 1726 prošel kostel barokní úpravou.

popis

Kostel sv. Alžběty Uherské je trojlodní stavba s vestavěnými tribunami a kruchtou. Kostel je ukončen trojbokým presbytářem s pravoúhlou sakristií a oratoří na jižní straně. Na severní straně kostelní lodi stojí hranolovitá věž. Zařízení kostela včetně hlavního oltáře pochází z 19. století. Kazatelna pochází z doby okolo roku 1800. Varhany jsou rokokové z 2. poloviny 18. století. Kostel byl původně obklopen hřbitovem, nyní je okolo kostela park.