zámecký pivovar Frýdlant

vrchnostenský pivovar, Clam - Gallasův zámecký pivovar
Pivovar byl postaven při frýdlantském hradu přibl. r. 1558. Ve 30. l. 20. stol. nechali Clam-Gallasové pivovar nákladně rozšířit. R. 1948 byl pivovar znárodněn a r. 1949 byl uzavřen. Od r. 2004 sloužil za sklad zeleniny. R. 2011 koupen Markem Vávrou, po rekonstrukci r. 2012 bude obnoven jeho provoz.
Pivovar od západu

Zámecký pivovar Frýdlant

Graficke pismenko Zámecký pivovar Frýdlant se může pochlubit řadou ocenění na pivních soutěžích. Vaří se zde několik základních druhů piv, převážně ležáky. Nejznámější je značka Albrecht, prosazují se i speciální piva typu "ale". Pivnice bývá otevřena od 14 hodin, o víkendech od 12 hodin, do cca 22. hodiny. Určitě lze doporučit k návštěvě..
Daniel Šmidrkal , 16.12. 2017

Historie pivovaru
    Pivovar byl postaven při frýdlantském hradu přibližně r. 1558 na žádost krále Ferdinanda I., když bylo panství po vymření Biebersteinů v královské správě. V l. 1558-1621 bylo frýdlantské panství v majetku rodu Redernů, kteří přebudovali hrad na renesanční zámek. V l. 1622-1634 byl majitelem panství Albrecht z Valdštejna. R. 1634 získali od císaře frýdlantské panství Gallasové; od roku 1757 Clam-Gallasové. Ti nechali ve 30. l. 20. stol. pivovar

popis

Pivovar je v rekonstrukci (r. 2012). Plánuje se nejen obnovení provozu pivovaru, ale bude zde otevřena i středověká restaurace, muzeum frýdlantského pivovarnictví a kongresové centrum.