Hrady.cz
Usedlost z počátku 19. století sestává z obytného domu s hrázděným patrem a celohrázděné průjezdní stodoly. Oba objekty od sebe odděluje cesta do nedaleké Saně. Zejména stodola je unikátně dochovaný hospodářský objekt v rámci českého pohraničí.
Usedlost od západu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Usedlost se nachází v horní části Filipovky, rozděluje ji komunikace od silnice III. třídy Višňová - Černousy do osady Saň, po které vede žlutá značka Višňová - Andělka a cyklotrasa 3016. Autobusové spojení je sporadické, omezené jen na pracovní dny, železniční zastávka Filipovka na trati Liberec - Frýdlant v Čechách - Černousy je vzdálena asi 600 m.

Usedlost s domem číslo popisné 10 ve Filipovce
    Filipovka (původně Philippsthal) byla založena roku 1727 šesti osadníky, kteří zakoupili půdu od hraběte Philippa Josefa Gallase, jehož jméno osada dodnes nese. V průběhu dalších dvou století se rozšířila na 21 domů, z nichž některé zanikly po roce 1945, řada byla nevhodně přestavěna. Usedlost s domem číslo popisné 10 patří k dobře zachovalým příkladům venkovské architektury pomezí Čech a Horní Lužice na počátku 19. století. Zcela unikátní je