Původně snad renesanční objekt rychty a krčmy byl naposledy přestavěn kolem roku 1827. Po poválečné devastaci, při níž zanikla většina objektů v areálu, je postupně obnovován a spolu se sousední kovárnou funguje jako jádro budoucího skansenu.
Bývalá rychta od jihovýchodu

Rychta v Dolní Řasnici

Graficke pismenko Nejstarším doloženým rychtářem v Dolní Řasnici (Rückersdorfu) byl roku 1559 Hans Pohl. Kromě správy obce měl rychtář i právo čepovat pivo, později užívané lidové označení objektu "Kretscham" vzniklo zřejmě jako zkomolenina výrazu "krčma". Sídlem rychtáře byl dům dnešního čísla popisného 29 do roku 1850, kdy ho nahradil volený starosta. Rozměrný zděný objekt na půdorysu písmene L se dochoval v podobě, kterou mu dala přestavba provedená kolem roku 1827. Ve II. polovině 19. století byl mlýn, který stával jihovýchodně od rychty, změněn na pilu, která zaměstnávala až 20 zaměstnanců. Do života prosperujícího areálu drasticky zasáhly události poloviny 20. ...