Barokní kaple z roku 1702, založena hraběnkou Zuzanou Terezií Renatou Černínovou z Martinic. V r. 1840 byla kaple klasicisticky upravena a zasvěcena sv. Anně. Dnes v chátrajícím stavu s vyhlídkou základních oprav. Objekt je volně přístupný.
Graficke pismenko Roku 1702 založila majitelka panství Lnáře hraběnka Zuzana Terezie Renata Černínová z Martinic na návrší za zámeckým parkem vrcholně barokní kapli k poctě Ukřižování Ježíše Krista, zvanou Kalvárie. Podle nepodložených informací vedla ke kapli od zámku cesta lemovaná po obou stranách alejí vzrostlých stromů. Roku 1840 byla kaple přestavěna v klasicistním stylu a nově zasvěcena sv. Anně na počest Anny de Árvay, manželky tehdejšího majitele Lnář hraběte Klementa Václava Linckera z Lützenwicku. V sousedství kaple vznikl soubor hrázděných hospodářských a obytných budov ve švýcarském stylu. Areálu se proto většinou říkalo "Švýcárna" nebo podle ...
Tomáš Hobzík , 23.6. 2011