Pramen sv. Jiří v lázních Slatinice byl otevřen r. 2001, má vývěr vedle lázeňské budovy Morava, pramen je v hloubce 92 m. Zdejší sirnaté prameny slouží léčebným účelům již od 16. stol., r. 1974 získaly Slatinice statut lázní. Od r. 2004 jsou lázně rozšiřovány a modernizovány.
Slatinice - pramen sv. Jiří
© Ivo Rozehnal, 06/2011
Graficke pismenko Pramen sv. Jiří byl v lázních Slatinice otevřen v roce 2001. Má vývěr vedle lázeňské budovy Morava, jeho hloubka činí 92 m s teplotou kolem 17°C. Voda se v budově k léčebným účelům ohřívá, vedle budovy ho lze jímat pumpou. Sirnaté prameny ve Slatinicích byly známé svou léčivou silou již r. 1545. R. 1580 popsal jejich léčivé účinky zemský lékař Tomáš Jordán z Klauzemburku. Lázeňské služby jsou v místě poskytovány již od 16. století. První lázeňskou budovu postavil r. 1733 kníže Jan Adam z Lichtenštejna (je to dnešní budova Morava). R. 1790 chtěl lázně ve špatném stavu zrušit, ale nakonec tak neučinil. R. 1896 byl zveřejněn první chemický rozbor ...