Vysoká dřevěná zvonice na roubené podezdívce, včleněná do ohradní zdi hřbitova u gotického kostelíka. Stavba s bedněným patrem a jehlancovou střechou pochází zřejmě z 15. či 16. století, naposledy opravována v 70. letech 20. století. Uvnitř by měl viset gotický zvon.
Zvonice od jihu

Zvonice u kostela Narození Panny Marie v Jabkenicích

Graficke pismenko Ve východní části kostelního areálu stojí vysoká dřevěná zvonice na čtvercovém půdorysu s roubeným přízemím. Původně byla štenýřová, později doplněná vzpěradlovou zvononosnou konstrukcí, jejíž spodní trámy částečně prostupují stěnami přízemí. Nad tou se nachází bedněné patro, celá stavba vrcholí jehlancovou střechou. Z ní vystupuje směrem na východ stříška, pod níž visíval umíráček. Uvnitř by měl být zavěšen gotický zvon.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 18.6. 2011

Mladá Boleslav  (MB)