Barokní socha anděla s křížem s letopočty 1788 na kartuši a 1898 na podstavci (snad rok nějaké opravy) v obci Lutín. Autorem sochy je Ondřej Zahner. Na kartuši jsou písmena O:/L:F/.
Lutín – socha anděla
© Ivo Rozehnal, 06/2011
Graficke pismenko V obci Lutín je několik drobných sakrálních památek. Jedna z nich je pozoruhodná socha klečícího anděla s obrovskými křídly, držící velký kovový kříž. Nachází se při křižovatce na Třebčín a Slatinice. Jedná se o barokní sochu na velkém zděném podstavci. Jak uvádí nápis na podstavci, byla postavena nákladem obce v roce 1898. Na kartuši je však však datum starší – rok 1788 a písmena O:/L:F/. Rok 1898 tedy značí spíše nějakou opravu sochy.
Ivo Rozehnal , 18.6. 2011

Anděl Ochránce
    Volná statue, dílo olomouckého barokního sochaře Ondřeje Zahnera z doby kolem roku 1740. Druhotné umístění z roku 1788, renovováno 1898. Značně kvalitní práce a bezesporu nejcennější památky v obci Lutín. Více informací viz katalog Jemelková - Zápalková, Ondřej Zahner 1709-1752, Olomouc 2009
    Adam Sekanina, 17.7. 2012

socha, monument