Kaple sv. Floriána z let 1857–59, nahrazující starší dřevěnou zvonici. Stavitelem byl mistr Ignác Blaha z Drahanovic. Interiér je dílem malíře Františka Havelky z Loštic. R. 1862 byla kaple slavnostně vysvěcena.
Třebčín – kaple sv. Floriána
© Ivo Rozehnal, 06/2011
Graficke pismenko Uprostřed obce Třebčín, jihozápadně od Lutína, stojí kaple sv. Floriána. Samotná obec je velmi starého založení. První písemné zprávy sahají již do roku 1141. Kaple pochází z let 1857–59, kdy nahradila starší dřevěnou zvonici. Jejím stavitelem byl mistr Ignác Blaha z Drahanovic. Interiér vymaloval malíř František Havelka z Loštic. Slavnostní vysvěcení proběhlo v roce 1862. Ve zvonici visí dva zvony – menší z roku 1942 a větší sv. Florián z roku 1997. Před vstupem do kaple stojí kříž z roku 1792.
Ivo Rozehnal - zdroj web obce Lutín a wikipedia.cz, 18.6. 2011

Svatý Florián (Florián z Lorchu)