Kaple Panny Marie v Očekávání je z r. 1898, má obdélníkový půdorys a vysoký otevřený klenutý vstup. Stojí na bývalé hranici vsí Třebčín a Henneberk. Byla zhotovena Václavem Beckem z Prostějova na náklad Ignáce a Anny Zapletalových. Uvnitř za kovanou brankou socha Panny Marie v Očekávání.
Třebčín – kaple Panny Marie v Očekávání
© Ivo Rozehnal, 06/2011
Graficke pismenko V severozápadní části obce Třebčín, stojí zajímavá kaple z roku 1898. Jedná se o obdélníkovou stavbu s vysokým otevřeným klenutým vstupem. Za kovanou brankou se nachází socha Panny Marie v Očekávání. Sochu vytvořil sochař Václav Beck z Prostějova. Kapli nechali zhotovit Ignác a Anna Zapletalovi. Kaple stojí na bývalé hranici vsí Třebčín a Henneberk. Henneberk vznikl roku 1786 rozparcelováním panských pozemků, ale s Třebčínem splynul již roku 1885.
Ivo Rozehnal - podle Wikipedia.cz, 18.6. 2011