Secesní litinová kašna, 4 metry vysoká, stojí nad Fitzovou studnou. Vznikla počátkem 20. stol., patrně před r. 1909. Čerpací zařízení je od firmy R. A. Smékal z Prahy, litinové prvky ze slévárny v Blansku. V letech 1993–94 a 2005 prošla rekonstrukcemi. V roce 1994 byla prohlášena kulturní památkou.
pumpa nad Fitzovou studnou
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Secesní litinová kašna nad Fitzovou studnou, která byla před vybudováním městského vodovodu významným rokycanským zdrojem pitné vody. 4 metry vysoká secesní litinová kašna nad studnou vznikla počátkem 20. století, patrně před rokem 1909, ještě za Jana Fitze, ředitele mirošovských dolů, který sousední, tehdy pozdně klasicistní, vilu užíval jako svoji residenci. Čerpací zařízení je od firmy R. A. Smékal z Prahy, litinové prvky patrně vyrobily slévárny v Blansku. Vrchol pumpy zdobí litinová socha dívky a lucerna na sloupku. Chrliče mají tvar lvích hlav. V letech 1993–94 a 2005 prošla pumpa zásadními rekonstrukcemi. Kašna byla v roce 1994 prohlášena kulturní památkou.

technická památka
     Rokycany  (RO)