Přízemní trojlodní klasicistní stavba od neznámého autora s dominantním trojúhelníkovým štítem a původními dveřmi pochází z doby okolo r. 1800. Krámky v objektu fungovaly do II. světové války, poté začal objekt postupně pustnout. Rekonstrukcí na moderní komerční prostory prošla budova po roce 1991.
masné krámy od jihozápadu
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Rokycanské masné krámy se připomínají již v 15. století (podle některých zdrojů v roce 1406, podle jiných roku 1460). Jejich nejstarší umístnění není jasné, je ale možné, že se nacházely na místě dnešní budovy. Pravděpodobně od 16. století stávala severně od masných krámů budova jatek, zvaná „šlachta“. Zbořena byla v 19. století, po výstavbě městských jatek na Plzeňském předměstí. Dnešní podoba masných krámů pochází z doby okolo roku 1800. Autor stavby je neznámý. Krámky v objektu od počátku 20. století postupně vykupovala městská rada. Po II. světové válce začal objekt postupně pustnout. Řeznictví tu fungovalo do října roku 1950. Posledním provoz, který tu ...

popis

Přízemní trojlodní klasicistní stavba s dominantním trojúhelníkovým štítem. Vchod je tvořen jednoduchým portálem s kamenným ostěním a klasicistními dveřmi. Po stranách je 14 menších dveří, které vedly do jednotlivých prodejních kotců. Nad portály jsou lunetová okénka krytá kovanými mřížemi. Střecha je jednoduchá, sedlová s volskými oky.

Rokycany  (RO)
    Rokycany