Radnice je v její současné poloze je doložena konce 16. století. R. 1639 vyhořela při obsazení Rokycan Švédy. V r. 1784 započal plzeňský stavitel Antonín Barth přestavbu, která byla přerušena velkým požárem města. Současná klasicistní podoba budovy je od Ignáce Aloise Palliardiho z let 1803–08.
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Radnice je v její současné centrální poloze jižní strany náměstí doložena koncem 16. století, ale pravděpodobně zde stávala už dříve. Ve dvoře pravděpodobně stávala městská šatlava. Roku 1639 radnice vyhořela při obsazení Rokycan Švédy. Nová radnice byla vystavěna v barokním slohu, ale už roku 1680 ale opět vyhořela. Její oprava probíhala až do roku 1712 a radnice získala ráz vrcholného baroka. V letech 1712–13 zde zasedal zemský apelační soud, který sem z Prahy utekl před morem. V roce 1783 navrhl plzeňský stavitel Antonín Barth přestavbu radniční budovu do podoby klasicistní patrové stavby s věží. Stavba započala v roce 1784, byla ale přerušena ...

Rokycany  (RO)
    Rokycany