Novorománská kaplička ve tvaru rotundy byla na vrchu tehdy zvaném Voldušský postavena r. 1857. Končila u ní křížová cesta, vycházející od zaniklé kapličky Panny Marie Bolestné. Opravou prošla kaple po r. 1989 a v r. 1991 byla znovu vysvěcena. V r. 1994 byla prohlášena chráněnou kulturní památkou.
kaple na vrchu Kalvárie
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Novorománská kaplička ve tvaru rotundy bez apsidy, s obdélnou předsíní a se střechou s lucernou, byla na vrchu zvaném tehdy Voldušský postavena roku 1857 (podle jiného pramene to bylo roku 1853). Od té doby se také vrchu, na kterém stojí, říká Kalvárie. U kaple končila křížová cesta, vycházející od zaniklé kapličky Panny Marie Bolestné. Nedaleko od kaple byla v pískovci vyhloubena umělá jeskyně se sochou Krista. Areál po 2. světové válce pustl. Důkladnou opravou prošla kaple v r. 1989 a na podzim r. 1991 byla znovu vysvěcena děkanem Jaromírem Rýznerem. V r. 1994 byla prohlášena za státem chráněnou kulturní památku.