Barokní socha svatého Jana Nepomuckého z 18. století na mohutném volutovém podstavci stávala před domem čp. 145/II na náměstí F. Černého. Roku 1976 byla "ukryta" ve dvoře domu čp. 117/II, r. 1985 přenesena na hřbitov u kostela sv. Trojice. V r. 1993 byla opravena a přenesena na současné místo.
© Milan Caha 03/2011
Graficke pismenko Barokní socha svatého Jana Nepomuckého z 18. století původně stála před domem čp. 145/II na dnešním náměstí F. Černého. Na počátku 20. století byla v havarijním stavu a v roce 1902 byla opravena. Roku 1976 byla z náměstí odstraněna. Nejprve byla "ukryta" ve dvoře domu čp. 117/II, roku 1985 pak byla přesunuta na hřbitov u kostela sv. Trojice na Plzeňském Předměstí. V roce 1993 byla opravena a přenesena na jižní nábřeží Padrťského potoka, nedaleko mostu u bývalých městských lázní.

popis

Socha stojí na podsaditém volutovém podstavci s nápisem "SV. JENE ORODUJ ZA NÁS" (patrně mladšího původu). U nohou světce stojí andílek s krucifixem. Na podstavci bývala kovová lucerna, upevněná na železném kování, rovněž mladšího původu.