Moje místa 0
Barokní sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého z r. 1709. Nechal jej postavit měšťan Jan Roman Antonín Vodňanský. Při požáru města roku 1757 byl sloup poškozen a v roce 1758 byl opraven. Další opravy proběhly v letech 1768, 1900, 1936, 1974 a 2007. Nová mříž kolem sloupu je z roku 2007.
sloup od jihozápadu
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Barokní sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1709. Sloup nechal postavit měšťan Jan Roman Antonín Vodňanský, kterému patřil dům čp.118/I na jižní straně náměstí, a to již 20 let před kanonizací Jana Nepomuckého. Sloup byl ve své historii několikrát opravován a renovován. V roce 1758 bylo opravováno poškození, způsobené požárem města roku 1757. Další oprava proběhla již v roce 1768. Na další opravy socha čekala do roku 1900 a 1936. Další opravy proběhly v roce 1974 a poslední v roce 2007. Kolem sochy bývala kovaná mříž z klabavských železáren, která byla roku 1968 ukradena. Novou mříž sloup získal při poslední opravě.