Mariánský sloup vytvořil r. 1770 plzeňský sochař Václav Boura. Jde o pozdně barokní, či rokokové dílo. Kolem sloupu stojí 9 soch: sv. Marciana, sv. Roch, sv. Barbora, sv. Jan Křtitel, sv. Jan z Mathy, sv. Kateřina, sv. Vojtěch, sv. Michal a sv. Florián. Sloup je završen sochou P. Marie s Ježíškem.
celový pohled na mariánský sloup
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Mariánský sloup vytvořil roku 1770 nepříliš známý plzeňský sochař Václav Boura. Jde o pozdně barokní, či už rokokové dílo, sochařsky spíše provinčního charakteru. V první, nejnižší galerii stojí šest soch: sv. Marciana, sv. Roch, sv. Barbora, sv. Jan Křtitel, sv. Jan z Mathy a sv. Kateřina. Na druhém ochozu jsou tři sochy: sv. Vojtěch, sv. Michal a sv. Florián. Vlastní sloup je završen sochou Panny Marie s Ježíškem, inspirovaná sochou, která do roku 1784 zdobila děkanský kostel. Ta představovala místní legendu, podle které třikrát zázračně unikla plamenům, do kterých ji vhodili protestanti, ničící katolický svatostánek. Požáru v roce 1784 již však podlehla.