kostel sv. Petra a Pavla

dům č. p. 117/II, zvaný Klášter
Dům čp. 117/II vznikl z ruiny středověkého kostela sv. Petra a Pavla, připomínaného roku 1409. V pohusitské době byl jediným katolickým chrámem v Rokycanech. V roce 1784 vyhořel a roku 1789 byl zrušen. Obytný klasicistní dům na jeho místě využil zachovalých kostelních zdí. Dnes je užíván k bydlení.
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Dvoupatrový dům čp. 117/II ve své hmotě ukrývá jednu z nejstarších staveb v Rokycanech –středověký kostel sv. Petra a Pavla, připomínaný jako kaple roku 1409. Listina z roku 1414 stvrzuje, že kaple náleží klášteru. Původ stavby může ale být podle D. Líbala a M. Heroutové ještě starší, románský. V pohusitské době byl kostel sv. Petra a Pavla jediným katolickým chrámem v Rokycanech. Podle zprávy rokycanského děkana Ladislava Frosina z roku 1677 měl kostel dva zvony, dva oltáře, nové krásné varhany, vlastní albu a kasuli pro mši. Kolem kostela byl hřbitov. Rozeznatelný je na Wernerově vedutě Rokycan z 1. poloviny 18. století. 12. září ...