klášter františkánů s kostelem sv. Petra a Pavla/městské museum

Franziskanerkloster/Stadtmuseum, Zittau/Žitava
Františkánský klášter byl v Žitavě založen roku 1244. Hlavní budovy byly postaveny v letech 1260–90. V letech 1421–37 sloužil svatovítské kapitule, která sem uprchla před husity. Poslední františkán zemřel roku 1554, od té doby slouží komplex potřebám města, dnes městského musea.
Bývalý klášterní kostel a přilehlé domy od jihozápadu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Bývalý františkánský klášter se nachází v severní části historického jádra Žitavy. Muzeum vystavuje malé žitavské postní plátno (viz též heslo kostel sv. Kříže) a rozsáhlé umělecko-historické sbírky. Úroveň samotných sbírek i jejich prezentace je v porovnání s ústavy v českých městech stejné velikostní kategorie naprosto unikátní. Vstup je možno uhradit kombinovaným vstupným s kostelem sv. Kříže, kde se vystavuje velké postní plátno, samozřejmostí jsou rodinné slevy a české informační texty.

Bývalý františkánský klášter, dnes městské museum v Žitavě (Zittau)
    Františkáni přišli do Žitavy roku 1244. O původní podobě jejich kláštera není nic známo, pravděpodobně šlo o dřevěné provizorium, které vzhledem k pozdějšímu vysazení hrazeného města nemuselo být ani umístěno v dnešní lokalitě. Kamenná výstavba začala roku 1268, o 25 let později byl vysvěcen hlavní oltář klášterního kostela, který byl postaven na jižní straně rajského dvora, uzavřeného konventními budovami na zbylých třech stranách. V letech