Kirche zum Heiligen Kreuz, Zittau/Žitava
Kostel z počátku 15. století je dodnes dokladem úzkých vazeb Žitavy na české prostředí. Jeho architektura vychází ze současných děl parléřovské huti. Poškozen za třicetileté války, obnoven po 1651. Po roce 1945 zchátral, v letech 1996–99 obnoven jako výstavní síň Velkého postního plátna.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel lze navštívit v rámci prohlídky Velkého postního plátna. Ochotná obsluha na požádání zajistí českou jazykovou mutaci zvukového doprovodu průvodce, plného informací o plátně i kostele.

Kostel svatého Kříže v Žitavě
    Kolem roku 1410 byl na severovýchodním obvodě městských hradeb postaven nový hřbitovní kostel. Jeho architektura, především čtvercová loď, sklenutá hvězdicovou klenbou na střední 12 m vysoký pilíř, vychází ze soudobých staveb parléřovské huti a dokládá pevné vazby Žitavy na českou architektonickou produkci. Místní zdroje uvádějí, že se jedná o největší takto zaklenutý kostel na současném německém území. Kostel vyhořel za třicetileté války, po

Žitavská postní plátna
    Zprávy o postních plátnech, která sloužila k zakrývání oltářů během předvelikonočního času, se poprvé objevují v západní Evropě kolem roku 1000. Během středověku se vyvinula ve zdobné pokrývky, na kterých byly různými technikami vyobrazeny biblické scény, zejména se vztahem ke Kristovu umučení. Jejich užívání začalo upadat s nastupující reformací v 16. století. Žitava představuje svými dvěma zachovanými plátny evropsky významnou lokalitu. Velké