kostel Panny Marie

Frauenkirche, Zittau/Žitava
Původně zřejmě románský kostel, písemně doložený poprvé 1355, sloužil snad jako svatyně staré osady, vedle níž vysadil Přemysl Otakar II. nejsevernější královské město Čech. Silně poškozen mnoha požáry, řadu desetiletí v ruinách. Od roku 1572 hlavní hřbitovní kostel města.
Kostel od západu

Kostel Panny Marie v Žitavě (Zittau)

Graficke pismenko Kostel "Naší milé Paní" je poprvé písemně zmiňován až roku 1355. Dochované stavební články jej však řadí k románským basilikám a dovolují vyslovit předpoklad, že původně větší kostel mohl sloužit jako svatyně osady, v jejímž sousedství vysadil Přemysl Otakar II. nové město, nejsevernější královské v celých Čechách. Zde stála i první johanitská komenda v Žitavě. Mariánský kostel byl mnohokrát přestavován po živelných pohromách (požáry, zásahy blesku). Od roku 1531 sloužil dokonce jako slévárna zvonů, po zásahu blesku 1535 byl až do roku 1572 ve zříceninách. Tohoto roku proběhla první etapa obnovy kostela (chór původního kostela byl opraven jako ...
    Německo