solnice/konírna

Salzhaus/Marstall, Zittau/Žitava
První zmínka o solnici na náměstí Neustadt pochází z roku 1389. Několika přestavbami v následujících stoletích se vyvinula na osmipatrovou budovu, která sloužila jako solnice, stáje, zbrojnice a sýpka. Od roku 1997 důkladná oprava, po jejím skončení sídlo knihovny a dalších institucí.

Solnice (konírna) v Žitavě

Graficke pismenko První zmínka o solnici na náměstí Neustadt pochází z roku 1389. Několika přestavbami v následujících stoletích (1511, 1572, 1730) se vyvinula na osmipatrovou budovu, která sloužila jako solnice, stáje, zbrojnice a sýpka. V letech 1997–2002 proběhla důkladná oprava, po jejím skončení zde sídlí knihovna a další instituce.
Stavba o půdorysu 53 x 25 metrů, výšce od dlažby ke hřebeni střechy 30 m a se 340 okny patří k největším objektům podobného účelu v Německu. K jejímu jižnímu průčelí se připojuje barokní budova bývalé kovárny.