Jánský kostel

Johanniskirche, Zittau/Žitava
Původní románský johanitský kostel z první třetiny 13. století. V letech 1485–1504 přestavěn na pozdně gotickou trojlodní halu, 1704–42 upraven barokně. Zničen při bombardování Žitavy r. 1757, s využitím starších konstrukcí nově postaven 1766–1837, v závěru za účasti K. F. Schinkela.
Západní průčelí
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Jánský kostel stojí ve středu historického jádra Žitavy (Zittau). Jeho interiér je přístupný během dne, lze vystoupit na vyhlídkovou plošinu jižní věže po 266 schodech do výšky 60 m (viz návštěvní hodiny). Denně v 11.50 troubí z ochozu na všechny světové strany věžník pan Reinhard Rokitte.

Jánský kostel v Žitavě (Zittau)
    Pozdější hlavní farní kostel nejsevernějšího královského města Čech byl postaven kolem roku 1230 jako johanitská pozdně románská svatyně. Údaje o jejím zasvěcení kolísají mezi Jany Křtitelem a Evangelistou. V letech 1485–1504 byl přestavěn na pozdně gotické halové trojlodí se dvěma shodnými věžemi v západním průčelí. Od 16. století sloužil luteránům. Velkou opravou spojenou s obměnou vnitřního zařízení prošel v letech 1704–42, v závěru zde byly