Horský kostel

Bergkirche, Kurort Oybin/Ojvín
Luterský farní kostel postavený v letech 1709–32 na svahu pod někdejším hradem a celestinským klášterem v Ojvíně (Oybin). Prostá stavba ve stylu saského protestantského baroka má originálně dochovaný interiér se dvěma řadami empor s malovaným zábradlím.
Kostel od jihu

Horský kostel v Ojvíně (Oybin)

Graficke pismenko Osada vzniklá pod zříceninami a kláštera v Ojvíně byla dlouhá léta přifařena ke vzdálené Žitavě (Zittau). Až koncem 17. století vznikl kostel ve nedalekém Luckendorfu, církevní obřady v Ojvíně se však i nadále odehrávaly před zříceninou klášterního kostela nebo pod Kretschamovou lipou. Roku 1708 zakoupila obec za 2,5 tolaru svažitý pozemek na úbočí hradního vrchu a následujícího roku na něm postavila modlitebnu, ve které se konaly církevně-správní úkony (svatby, křty, pohřby). Běžné bohoslužby se i nadále konaly v Luckendorfu. Modlitebna byla postupně zařizována vnitřním vybavením (1712 oltář a kazatelna, 1723 dlažba, 1723 výmalba), roku 1732 ...
    Německo