kościol Józefa Robotnika, Zawidów
Novogotický katolický kostel z konce 19. století, postavený na západním čele Michalského kopce, na němž od konce 12. století stával hrad Syden s kostelem Archanděla Michaela, opěrný bod christianizace zdejšího území, tehdy obydleného slovanským obyvatelstvem.
Kostel od jihovýchodu

Kostel svatého Josefa v Zawidówě

Graficke pismenko Východně od dnešního města Zawidów (do roku 1945 Seidenberg) se zdvihá podlouhlé návrší, na jehož západním čele stojí od konce 19. století katolický kostel sv. Josefa s farou. Dále na východ najdeme velký panský dvůr a domky osady Stary Zawidów. Návrší se nejpozději od 12. století nazývalo Michalova hora (Michaelisberg) podle zasvěcení nejstaršího kostela v oblasti nejvýznamnějšímu z archandělů. Kostel byl sídlem velkofary, která v zastoupení míšeňského biskupství spravovala širokou oblast Záhvozdu včetně většiny dnešního frýdlantského výběžku. Míšeňský biskup dal na návrší postavit nejen kostel, ale především hrad, zvaný v dobové němčině Syden, odkud se ...
Ivan Grisa, dle informační tabule u kostela a http://de.wikipedia.org/wiki/Zawidów, 7.7. 2011