Moje místa 0
Kostel na samém pomezí Frýdlantska a dnes polské části Horní Lužice je v mezích výběžku zcela atypický z hlediska církevní příslušnosti (již ve 14. století pražská arcidiecéze, od 16. století do roku 1945 protestantský) i stavebního uspořádání (velký pravoúhlý presbytář, velká klasicistní loď).
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel stojí těsně u česko-polské hranice u místní komunikace, která dříve spojovala obě části někdejšího Weigsdorfu (Višňová/bývalé Wigancice Źitawskie). Vede k němu zelená značka od železniční stanice Višňová na trati Liberec - Frýdlant - Černousy přes Pohanské kameny (viz heslo), přes níže položenou část obce prochází i cyklostezka 3039.
Interiér "malého kostela" (presbytáře) je přístupný během bohoslužeb, které se konají vždy ve středu od 15.30.

Kostel Seslání Ducha svatého ve Višňové
    Farní kostel ve Višňové (Weigsdorfu) je mezi venkovskými kostely Frýdlantska naprosto výjimečný: jako jediný z celého výběžku patřil již ve 14. století do správy pražské arcidiecéze, od 16. století do roku 1945 byl bez přestávky protestantský. Důvodem byla proměnlivost hranice mezi Čechami a Horní Lužicí, v nejnovější době pak mezi Československem a Polskem. Definitivně (?) se součástí Čech stal až roku 1960. Od dalších obdobných objektů v

Ivan Grisa, dle Kracíková - Balling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, Unicornis 2003, 22.6. 2011