Průtočná vodní elektrárna na pravém břehu Smědé, postavená v letech 1918–22. Napájena přívodním kanálem z přehrady pod elektrárnou Harta (viz heslo). Celkový instalovaný výkon tří původních turbin činí 500 kW. Po povodni 2010 rekonstrukce regulační techniky a rozvaděčů.
Elektrárna od severozápadu (z mostu přes Smědou)

Vodní elektrárna ve Vísce

Graficke pismenko Energetický potenciál říčky Smědá lákal k využití pro výrobu elektřiny pro průmyslové závody i domácnosti v obcích, které leží podél ní. Elektrisační družstva v dnešní Višňové (Weigsdorf), Minkovicích a Vísce zřídila v letech 1910–25 rozvodné soustavy, napájené frýdlantskými městskými elektrárnami (viz heslo vodní elektrárna Harta). Poptávka po elektřině převýšila za I. světové války jejich možnosti, což vedlo k výstavbě další kapacity v letech 1918–22. Na starší elektrárnu Harta navázala elektrárna ve Vísce, která využila spádu, získaného přehradou pod Hartou a zvýšeného 800 m dlouhým přívodním kanálem. Tři turbiny, vyrobené roku 1920 firmou ...
Ivan Grisa, dle http://www.shcontrol.cz/cz/article.asp?article_id=48&lang_id=1 a Beran - Valchářová: Industriál Libereckého kraje, ČVUT 2007, 14.6. 2011