Z původního středověkého venkovského kostela místně obvyklého typu se dochovaly spodní partie zdí presbytáře, východní části lodi a sakristie. Roku 1737 byl nákladem hraběte Filipa Josefa von Gallas prodloužen k západu, zvýšen a opatřen novou věží. Po roce 1945 zchátral.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel se nachází na styku dolní a horní části Pertoltic, východně od silnice I/13 k hraničnímu přechodu Habartice/Zawidów. Autobusová doprava do obce funguje i o víkendech.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají o lichých nedělích od 14.00.

Kostel svatého Jošta v Dolních Pertolticích
    I v Pertolticích se přes odlišnou majetkovou situaci (viz heslo o místní tvrzi) prosadil zřejmě koncem 13. století místně obvyklý typ kostelíka s téměř čtvercovou lodí, hranolovým odsazeným presbytářem a nízkou sakristií na jeho severním boku. Roku 1737 byl na podnět hraběte Filipa Josefa von Gallas výrazně přestavěn ve strohých rustikálně barokních formách, snad za účasti pražského stavitele Jakoba Schöbela. Kostel byl prodloužen k západu,

Ivan Grisa, dle Kracíková - Balling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, Unicornis 2003, 20.6. 2011

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)