Klasicistní kostel, postavený v letech 1821–29 na místě starší stavby z počátku 17. století, snad s využitím jejích konstrukcí. Úpravy spojené se zvýšením věže proběhly v letech 1891–92. Ze starší stavby se dochovala kazatelna (1778), ostatní zařízení pochází z 19. století.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel stojí severovýchodně od novoměstského náměstí (nároží Myslbekovy a Revoluční ulice), asi 500 m východně od zdejšího nádraží. Interiér je přístupný během bohoslužeb, které se konají ve všední dny mimo pondělí od 8.00, v neděli od 8.30.

Kostel svaté Kateřiny v Novém Městě pod Smrkem
    Původní kostel v nově založeném horním městě se začal stavět jako luteránský roku 1607. Během třicetileté války probíhala opatrná rekatolizace, její tvrdší poválečné vymáhání vedlo k emigraci většiny obyvatel (1651). Roku 1693 byla postavena hranolová věž v západním průčelí (Marc Antonio Canevalle). V letech 1821–29 byl kostel nahrazen prostou klasicistní novostavbou, snad s využitím starších konstrukcí. V letech 1891–92 byla zvýšena věž a

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 21.6. 2011

Liberecký kraj