Moje místa 0
Mausoleum z roku 1901, inspirované palladiánskou architekturou 16. století, si nechali jako rodinné pohřebiště postavit novoměstští textilní magnáti Klingerové. Po roce 1945 zchátralo, obnoveno 1995–2000. Dominanta městského hřbitova.
Graficke pismenko Novoměstský hřbitov se nachází na východním okraji města u silnice II/291 k hraničnímu přechodu do Polska, asi 1,5 km od náměstí. Případní zájemci o návštěvu interieru se mohou domluvit na přiloženém kontaktu.

Klingerovo mausoleum v Novém Městě pod Smrkem
    Rodina Klingerova se díky úspěchům zakladatele podniku Ignatze Klingera stala vlastníkem největšího průmyslového závodu ve Frýdlantském výběžku. Díky ní se malé městečko stalo významným průmyslovým centrem. Své postavení vyjádřili Klingerové mimo stavby své vily (viz heslo) i mausoleem, umístěným jako pohledová dominanta nově zřízeného městského hřbitova na horním konci jeho hlavní aleje. Roku 1901 byla dokončena centrální stavba, navržená v