Soubor kostela, sborového sálu a fary byl podle projektu Otto Bartninga postaven v letech 1911–12 na západním okraji města. Po roce 1945 jej převzala Českobratrská církev evangelická, areál chátral až do přelomu tisíciletí, kdy začaly nutné opravy.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Evangelický areál se nachází na vyvýšenině západně od novoměstského nádraží (trať Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem) v Blahoslavově ulici. Interiér kostela je přístupný při bohoslužbách, které se konají o nědělích od 10.00.

Evangelický kostel v Novém Městě pod Smrkem
    Soubor kostela, fary a sborového sálu je koncipován jako takzvaný Lutherův hrad (Lutherburg). V Čechách je tato kompozice výjimečná, podstatně častěji se vyskytuje v sousedním Německu. Odtud pocházel i projektant novoměstského areálu, Berlíňan Otto Bartning (1883–1959). V období 30. 3. 1911 – 11. 8. 1912 podle jeho projektu postavila frýdlantská firma Rudolfa Hampla na poli západně od města sídlo tehdejší kazatelské stanice Německé evangelické

Ivan Grisa, dle Zdeněk R. Nešpor: Encyklopedie moderních evangelických (a starokatolických) kostelů Čech, Moravy a českého Slezska, Kalich 2009, 21.6. 2011
    Otto Bartning (12. 4. 1883 – 20. 2. 1959)
    Pozdější významný projektant evangelických církevních staveb ve střední a východní Evropě se narodil v Karlsruhe. Po maturitě na tamním gymnasiu odešel studovat Vysokou školu technickou v berlínském Charlottenburgu. Po mnohaměsíční cestě kolem světa se začal živit jako architekt na volné noze, i když nikdy formálně nedokončil studia. Jeho prvním realisovaným projektem je evangelický kostel ve štýrském Peggau, do vypuknutí války stihl zejména v

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)