Hrady.cz
Stavba z II. poloviny 13. století, spolu s arnoltickým jediný z venkovských kostelíků Frýdlantska s doloženou středověkou kamennou věží, zvýšenou roku 1560. Úpravy v 18. století přinesly zvětšení oken, počátkem 20. století definitivní úprava věže. Po roce 1945 zchátral, dnes bez využití.
Kostel od severovýchodu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Ludvíkov je součástí Nového Města pod Smrkem, nachází se necelé dva kilometry jihozápadně od zdejšího nádraží (trať Frýdlant - Jindřichovice pod Smrkem). Do vsi lze i o víkendu dojet autobusem, příjezd od silnice II/291 z křižovatky v Hajništi. Přes ves prochází cyklostezka 3006.
V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby, jeho přístupnost je proto velmi omezená.

Kostel svatých Petra a Pavla v Ludvíkově pod Smrkem
    Ludvíkovský kostel patří podle slohového rozboru stavby do souboru venkovských kostelíků Frýdlantska, vzniklých ve II. polovině 13. století. Jeho loď, presbytář a sakristie mají prakticky shodné rozměry se soudobým kostelem v Horní Řasnici (viz heslo). Výjimečným ho spolu s kostelem v Arnolticích činí prokazatelně středověký původ spodní části hranolové věže v ose západního průčelí (většina dalších kostelíků na Frýdlantsku měla původně pouze

Ivan Grisa, dle Kracíková - Balling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, Unicornis 2003, 19.6. 2011