Raně barokní kostel, vzniklý roku 1670 zřejmě přestavbou starší kaple nejasného zasvěcení a původu. Dnešní trojlaločný závěr pochází z roku 1717. Obklopen hřbitovem s několika pozoruhodnými náhrobky a kaplí vetknutou do jižní části jeho ohradní zdi.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel stojí v centru obce u hlavní silnice, která Jindřichovicemi prochází od Horní Řasnice obloukem do Nového Města pod Smrkem. Autobusové spojení do obce existuje sporadicky jen v pracovních dnech, koncová dopravna trati Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem se nachází asi 300 m jihovýchodně od kostela.
Do interiéru je možno nahlédnout při bohoslužbách, které se konají pravidelně o nedělích od 11.00.

Kostel Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem
    Původ Jindřichovic není spolehlivě objasněn. Starší literaturou tradované přenesení obce do dnešní polohy po husitském zničení původní osady, která se měla nacházet u zřícenin kostela sv. Jakuba (viz heslo) je v zásadním rozporu s archeologickými výzkumy, které v předpokládané poloze staršího osídlení nenalezly žádné jeho stopy. Jako pravděpodobnější se tak jeví, že Jindřichovice byly založeny jako údolní lánová ves již ve 13. století (podobně