Původně gotický kostel se poprvé písemně připomíná až v polovině 15. století, je ale zřejmě současný s obdobnými stavbami v dnešním výběžku (2. polovina 13. století). Na přelomu 15. a 16. století získal věž, barokně upraven v 18. století, 1862 byla havarovaná klenba lodi nahrazena rákosovým stropem.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel se nachází ve středu obce, nad silnicí do Srbské. Autobusové spojení funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávka Horní Řasnice (trať Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem) se nachází asi kilometr jižně.
V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby, takže přístupnost jeho interieru je sporadická.

Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie v Horní Řasnici
    Kostel v Horní Řasnici se i přes poměrně pozdní první písemnou zmínku řadí velmi pravděpodobně k ostatním obdobným stavbám v celém dnešním výběžku: malým kostelíkům s téměř čtvercovou lodí a výškově i šířkově odsazeným hranolovým presbytářem, k jehož severnímu boku přiléhá nízká sakristie. Jeho stavbu tak lze datovat do II. poloviny 13. století či na počátek následujícího věku. Jistou anomálií, danou konfigurací terénu, je severovýchodní

Ivan Grisa, dle Kracíková - Belling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, UNICORNIS Praha 2003, 17.6. 2011

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)