Původně renesanční budova, postavená u městských hradeb nákladem Kathariny Schlick von Redern roku 1607 zahrnuje kapli v jižní a obytnou část v severní části. Současná podoba vychází z přestavby, provedené po požáru roku 1797.
Bývalý špitál od jihozápadu

Bývalý špitál ve Frýdlantě

Graficke pismenko Bývalý špitál ve Frýdlantě', 'Špitál založila u severovýchodního oblouku městských hradeb Katharina Schlick von Redern roku 1607. Původně renesanční budova zahrnuje kapli (v jižní třetině) a obytnou část (střed a severní třetina). Současný vzhled jí dala klasicistní přestavba po požáru roku 1797. Tradici sociálních zařízení zde udržoval ještě ve II. polovině 20. století domov důchodců, později byly v obytné části sociální byty. Po povodni v srpnu 2010 byla zahájena velkorysá obnova, po jejímž skončení se sem přestěhuje městské museum.