Kostel na levém břehu Smědé je pravděpodobně nejstarší dochovanou svatyní na území města Frýdlant. Předpokládá se, že k němu se vztahuje zmínka z roku 1316. Z původní stavby se zřejmě dochovala spodní část zdí lodi, presbytář pochází buď z 15. nebo 16. století, současný vzhled z počátku 18. století.
Západní průčelí

Kostel svaté Maří Magdaleny ve Frýdlantě-Větrově

Graficke pismenko Kostel svaté Maří Magdaleny ve Frýdlantě-Větrově', 'Kostelík na levém břehu Smědé je pravděpodobně nejstarší dochovanou svatyní na území dnešního města Frýdlantu. Jeho řazení do místní části Větrov je spíše odrazem tradice, na stabilním katastru leží na území města, dnešní stav nelze vzhledem ke sloučení obou katastrů zjistit. Tradice vnímání kostela sv. Maří Magdaleny jako nejstaršího ve městě byla živá ještě v 17. století.\r\nPozůstatkem původní stavby jsou zřejmě obvodové zdi téměř čtvercové lodi do výše 4 m, které by mohly pocházet z přelomu 13. a 14. století. Dlouhý polygonálně uzavřený presbytář pochází buď z I. poloviny 14. století, nebo až z roku 1533 ...
Ivan Grisa, dle Kracíková - Belling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, UNICORNIS Praha 2003, 14.6. 2011