První zmínka o kostele ve Frýdlantu pochází z roku 1316, není však jisté, zda se týká dnešního děkanského chrámu. I ten ale vznikl do konce 14. století. Stáří dodnes zachovalých konstrukcí je však nejisté, rozhodující pro vzhled stavby byla přestavba v letech 1501–51 a restaurace, provedená 1889–92.
Kostel z radniční věže
© Ivan Grisa 07/2011
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v pondělí, středy a pátky od 18.00, v úterý, čtvrtky a soboty od 8.00, o nedělích od 9.00.

Kostel Nalezení svatého Kříže (původně svaté Kateřiny) ve Frýdlantě
    Kostel Nalezení svatého Kříže (původně svaté Kateřiny) ve Frýdlantě', 'První zmínka o kostele na území dnešního města Frýdlant pochází z roku 1316. Nelze ji ale jednoznačně vztáhnout k předchůdci dnešního děkanského kostela (viz heslo kostel sv. Maří Magdaleny). Ten vznikl zcela jistě ještě během 14. století, kdy ho dokládá urbář zdejšího děkanství z roku 1381. Míra zachování původních konstrukcí v jednotlivých částech kostela nebyla dosud

Ivan Grisa, dle P. Šternová (ed.) a kol.: Soupis nemovitých kulturních památek v Libereckém kraji, okres Liberec A - Le, NPÚ, územní odborné pracoviště v Liberci 2010 a Kracíková - Balling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, Unicornis 2003, 14.6. 2011

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)